Corporate site

Château St. Gerlach breidt uit! Aankoop Kasteelhoeve ‘Broers’ is een feit

31 mei 2013 - Vanaf vandaag zijn wij de trotse eigenaar van een nieuw Rijksmonument: Kasteelhoeve Broers gelegen naast de entree van het landgoed van Château St. Gerlach. Het is een mergelhoeve met binnenplaats met een in- en uitgezwenkte topgevel met voluten. De gevel dateert van 1668 en de poort tussen ionische pilasters van 1720.

Tijdens de onderhandelingen met het kerkbestuur van de Sint Gerlachuskerk in de periode 1979-1995 aangaande de herbestemming en restauratie van het landgoed St. Gerlach stelden wij al voor om de hoeve te betrekken bij het landgoed. De parochie werd in 1979 eigenaar door het legaat van de laatste kasteelbewoner Baron R. de Selys de Fanson. Na het pachtvrij worden van de hoeve in 2007 zijn wij opnieuw in onderhandeling getreden met het kerkbestuur/Bisdom en vandaag hebben wij hierin overeenstemming bereikt.  

Ondanks de uitdagende economische situatie waarin wij verkeren, gaan wij beginnen met dit nieuwe restauratieproject. Met grote financiële inspanningen en risico’s hebben wij het landgoed St. Gerlach tot een levend en fraai monumentaal geheel weten te realiseren. Hoeve Broers was in dit historische ensemble nog het laatste puzzelstukje dat ontbrak en nu toegevoegd kan worden aan het landgoed.  

De hoeve was altijd al een plek waar hard gewerkt werd voor de kasteelheer. Na een zorgvuldige restauratie zullen er inspirerende vergaderruimtes en werkplekken ontstaan waarbij het boerenleven zicht- en voelbaar zullen zijn. Verder komt er een trefpunt/winkel met onder andere onze landgoedproducten “Verger de Camille”, artisanaal brood en toeristische informatie. Het park van Château St. Gerlach zal uitgebreid worden tot rondom de hoeve. De opening is voorzien in 2015.

Lees verder het persbericht
Archief
Kies een periode
Filter onderwerp