Carrière

Verfilming 'het Kogelgat van Château St. Gerlach' is definitief

14 februari 2014 - Gisteren, op de dag van de Routes of Liberation, heeft het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) een substantiële subsidie verstrekt aan het filmproject "Het Kogelgat van Château St. Gerlach".

Wij zijn verheugd met deze bijdrage die de realisering van de film definitief mogelijk maakt. De première zal plaatsvinden in september a.s. tijdens de viering van 70 jaar bevrijding van Zuid-Limburg. Het verhaal van het kogelgat wordt onderdeel van een Liberation Route tussen de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek.  

Bezoekers van Château St. Gerlach zal het zeker zijn opgevallen: in de spiegel in één der zalen zit een gat. Een kogelgat. Een tastbaar “relikwie” van de bevrijding van zuidelijk Nederland door de Amerikanen in 1944. Decennialang kleefde de naam van Joe Ryan aan deze geschiedenis. Captain Joseph A. Ryan. Maar was hij de schutter wel…?  

Filmmaker Robin Peeters en Camille Oostwegel werken samen aan de documentaire over de geschiedenis rondom het kogelgat, die bekend staat als "The Houthem Case". De opnamen vinden plaats in Nederland, België en de VS. In 2013 zijn de eerste interviews voor de documentaire opgenomen. Voor 2014 staan gedramatiseerde reconstructies gepland, die op authentieke locaties om en nabij Château St. Gerlach worden opgenomen.  

De documentaire "Het kogelgat van Château St. Gerlach" gaat over de Tweede Wereldoorlog, de betekenis van de Netherlands American Cemetery and Memorial in Margraten en de segregatie in de Verenigde Staten in het midden van de vorige eeuw.  

"Het kogelgat van Château St. Gerlach" vervlecht documentaire segmenten en gedramatiseerde reconstructies tot een spannende zoektocht naar de betekenis van oorlog en vrijheid, verdraagzaamheid en eer. 

www.mosasaurusfilm.nl  en www.facebook.com/kogelgatgerlach
Archief
Kies een periode
Filter onderwerp