Nieuwsberichten

Verhalen Verbeeld - een nieuw cultureel project bij WinselerHof

28 mei 2013 - Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants, Marres Projects en Bureau Europa/platform voor architectuur zijn een samenwerking aangegaan in de vorm van een cultureel onderzoek. Dit project met de naam ‘Verhalen Verbeeld’ concentreert zich in eerste instantie op de geschiedenis van het landgoed WinselerHof in Landgraaf.

Verhalen Verbeeld
“Nature uses human imagination to lift her work of creation to even higher levels.”
(Luigi Pirandello)

De 16e-eeuwse carréboerderij WinselerHof is vanaf 1985 door Camille Oostwegel volledig gerestaureerd en ingericht als hotel en restaurant; de omringende akkerlanden zijn dit jaar aangekocht om de voormalige hoogstamfruitbomen, bloemen- en kruidentuinen en de wijngaard in ere te herstellen.

Marres Projects en Bureau Europa benaderen kunstenaars, ontwerpers, filosofen en historici die in de diverse fasen van het project aan de slag gaan met de geschiedenis en de landschappelijke waarden van het gebouw en het omringende gebied, het agrarische verleden en de mijnhistorie van de regio, en de verhalen uit de streek.

Het project start in augustus 2013 met geselecteerde kunstenaars en ontwerpers die in het landschap rond de WinselerHof aan het werk gaan. Hun producties worden gepresenteerd tijdens een Cultuurtocht die Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants in de week van 12 augustus rond de WinselerHof organiseert.

Op zondag 11 augustus, voorafgaand aan de daadwerkelijke Cultuurroute, kunnen belangstellenden van 12 tot 17 uur op het terrein van WinselerHof een bezoek brengen aan de aanwezige kunstenaars die op dat moment de laatste hand aan hun werk leggen.

In september 2013 start de tweede fase van het project: studenten van de Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht verrichten onderzoek naar de narratieve en feitelijke geschiedenis van de WinselerHof en zijn omgeving. Uit de onderzoeksresultaten selecteren de betrokken partners enkele interessante elementen die in de laatste fase op het terrein van De WinselerHof worden verwerkt in meerdere brede, culturele projecten: beeldende kunst, landschapsarchitectuur, maar bijvoorbeeld ook muziek of theater.

Klik hier voor meer informatie over de achtergrond
Klik hier voor de beschrijving van het project 'Verhalen Verbeeld'
Archief
Kies een periode
Filter onderwerp