Uitgelicht

Met deze nieuwe website hopen wij u nog beter te informeren en van dienst te zijn. Ook via de smartphone of tablet kunt u ons nu optimaal bezoeken.
Gaarne tot ziens!

Hommage aan Rembrandt

Bezoektip: nog tot 1 september a.s. "Hommage aan Rembrandt" door Henri Landier

‘Le peintre voyageur’, ‘Le peintre rebelle’, ‘En mer avec Henri Landier’, ’30 ans de gravure’... Zo maar enkele titels van de vele boeken die het grote oeuvre van Henri Landier omvatten.

Wie met het werk van Landier geconfronteerd wordt,komt er maar moeilijk van los. Tenminste dat overkwam mij in 1991 toen ik voor het eerst kennis maakte met de bescheiden Franse kunstenaar en een serie landschappen over de Champagnestreek. Een expositie op Kasteel Erenstein was geboren en een aantal werken bleven achter en verrijken nu de Couvenzaal op Château St.Gerlach.

In de jaren daarna bezocht ik af en toe Landiers unieke atelier in het oude Montmartre, waar de geest van Henri de Toulouse Lautrec nog rondwaart. Er ontstond een vriendschap en Henri Landier kwam enkele keren naar Maastricht en raakte onder de indruk van deze magische Stad. Voor mijn zestigste verjaardag maakte hij een portret van mij bij de Maas en op het Vrijthof in Maastricht. Er ontspon zich het idee er ooit te exposeren....

Op tienjarige leeftijd toen Henri, nog in korte broek, in het Louvre voor het zelfportret van Rembrandt stond, maakte dit zoveel indruk op hem, dat hij zelf schilder wilde worden.... Zeventig jaar later, op zijn 80ste verjaardag, vormt deze expositie dan ook een persoonlijke Hommage aan zijn zij grote voorbeeld, zijn "Meester". In 2000 bezocht Landier de grote expositie over Rembrandt (zijn zelfportretten) in het Mauritshuis in Den Haag.

Frederik J. Duparc schrijft bij die gelegenheid in zijn voorwoord: "Met de zelfportretten van Rembrandt is het gezicht van de kunstenaar bewaard gebleven voor toekomstige generaties. Zijn schilderijen, etsen en tekeningen geven een unieke kijk op de geleidelijke verandering van zijn gelaat. Vanaf zijn begintijd in Leiden, toen hij als jonge kunstenaar nog zoekende was, tot aan zijn laatste jaren in Amsterdam, veertig jaar later”.

Landier kruipt nu als het ware op een magistrale wijze in de huid van Rembrandt en laat ons genieten van 80 unieke meesterwerken, waaraan hij zeven jaar werkte. Voor het eerst worden zij nu tentoongesteld. Naar de wens van Henri Landier in het geboorteland van Rembrandt, in de Stad van de Tefaf!

Hommage à Rembrandt door Henri Landier
De 80 schilderijen zijn van 9 maart – 1 september 2014 geëxposeerd in het Kruisherenhotel. Ook in Château Neercanne, Château St. Gerlach en de WinselerHof zijn enkele kunstwerken te bewonderen.

Henri Landier, geboren in 1935, schildert al 60 jaar over thema’s die hem inspireren door een bepaalde schoonheid.
Hij heeft al meer dan 100 exposities gehouden in Frankrijk, diverse andere Europese landen, de Verenigde Staten en Japan. Sinds 1975 exposeert Landier twee keer per jaar in de Galerie d’Art Lepic in Parijs, tijdens de lente met schilderijen en in de winter met etsen. Diverse kunstliefhebbers, groepen en scholen bezoeken zijn galerie en volgen zijn werk. Er zijn 12 boeken uitgegeven over zijn florissante en gevarieerde carrière als schilder en etser.

Camille Oostwegel